El tercer Fòrum Hipotecari preveu que poden arribar a 80.000
Quatre dies abans que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) faci públiques les últimes dades sobre execucions hipotecàries, diversos agents associatius, socials, sindicals i institucionals van participar ahir al tercer Fòrum Hipotecari de Catalunya per demanar mesures i canvis legislatius que ajudin les persones que estan sent expulsades de casa seva per no poder pagar-les. Entre l'any 2007 i el primer trimestre del 2010, el problema va afectar 40.000 famílies a Catalunya.A finals d'any, aquesta xifra es podria duplicar i arribar a les 80.000, segons va avançar ahir el vicepresident de l'Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances de Catalunya (Adicae), Juan Carlos García Marcos. "Estem assistint a la situació social més preocupant i lamentable de la democràcia", va denunciar.
El representant d'Adicae va assegurar que l'Estat no es pot permetre que 500.000 famílies perdin la casa. Aquesta és la quantitat que s'estima que hauran patit una execució hipotecària abans que acabi l'any. Totes elles es troben amb "un projecte de vida condemnat al fracàs i l'exclusió social", va afegir García Marcos. El problema és que les persones que no poden pagar la hipoteca estan obligades a pagar a l'entitat que li va concedir el préstec, encara que hagin perdut l'habitatge. A diferència de la resta de països europeus i dels Estats Units, els afectats per les execucions hipotecàries no poden començar de zero.
Per aquest motiu, els agents reunits ahir van demanar que s'aprovi la dació en pagament. És a dir, que el deutor pugui cancel·lar el deute si lliura el bé hipotecat. En un document unitari, signat per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), l'Observatori sobre els Drets Socials a Catalunya (Desc), els sindicats CCOO i UGT, la Federació d'Associacions Veïnals de Catalunya (Confavac) i les associacions de consumidors OCUC i UCC, es proposa que la dació sigui un imperatiu legal en els casos que es demostri la bona fe del deutor, que hi ha una justa causa que fa impossible pagar les quotes pèrdua d'ocupació, malaltia, separació o divorci, i que l'habitatge sigui la residència habitual i única del deutor.
Problema estructural
"Les administracions que han participat al Fòrum [Ajuntament de Barcelona i Generalitat] admeten que el problema és estructural i que les petites mesures de contenció que han adoptat fins ara no són la solució. Cal actuar a un altre nivell", insisteix Ada Colau, portaveu de Desc.Per a la representant de l'Observatori, és imprescindible que les administracions s'adonin que, a més d'una "injustícia social", la pèrdua d'habitatges i l'endeutament provoquen una despesa insostenible perquè creen una massa social dependent dels recursos públics. "Si una família té embargada la nòmina durant 20 anys, anirà cada curs a demanar ajuts per als nens. Per això la solució no és incrementar la despesa social, sinó donar una solució a les famílies".
No hay comentarios:
Publicar un comentario